Ce este Cloud ERP?

Definiție, mod de lucru și beneficii

Cloud ERP (Planificarea resurselor întreprinderii) este definit ca o soluție software care ajută organizațiile să gestioneze și să-și integreze procesele de afaceri de bază, datele și aplicațiile pe o infrastructură găzduită și livrată prin cloud.
Spre deosebire de sistemele ERP tradiționale on-premise, în care software-ul și datele sunt stocate și gestionate local pe serverele unei organizații, cloud ERP operează pe servere la distanță gestionate de un furnizor terț de servicii cloud.

Cloud ERP oferă o serie de funcționalități care sprijină diverse aspecte ale operațiunilor de afaceri. Acesta servește ca un depozit central pentru date și permite diferitelor departamente să acceseze și să partajeze informații în timp real, facilitând colaborarea și eficientizând fluxurile de lucru.

Cloud ERP

Componentele principale

Sistemele ERP cloud au mai multe componente cheie care lucrează împreună pentru a oferi capabilități complete de management al afacerii.
Modulele de bază acoperă funcții esențiale de afaceri, cum ar fi finanțe, resurse umane, managementul lanțului de aprovizionare, managementul stocurilor, achiziții, producție, vânzări și managementul relațiilor cu clienții.(CRM).

Stocarea și gestionare a datelor:

Cloud ERP încorporează un sistem robust de gestionare a bazelor de date pentru stocarea și gestionarea datelor eficient. Acesta asigură integritatea și securitatea datelor și oferă mecanisme pentru backup și recuperare a datelor. Componenta de stocare a datelor este concepută pentru a gestiona volume mari de date generate de diverse module și permite accesul în timp real la informații.

Interfață cu utilizatorul:

Sistemele Cloud ERP oferă o interfață ușor de utilizat, care permite utilizatorilor să interacționeze cu ușurință cu software-ul. Interfața poate fi accesată prin browsere web sau aplicații dedicate, permițând utilizatorilor să vadă și să introducă date, să genereze rapoarte și să efectueze configurații ale sistemului.

Cadru de integrare:

Cloud ERP include un cadru de integrare care permite conectivitate perfectă cu sisteme și aplicații externe. Această componentă permite schimbul de date între sistemul ERP și alte instrumente, cum ar fi sisteme CRM, platforme de comerț electronic, sisteme de salarizare și soluții de business intelligence. Integrarea asigură coerența datelor și eficientizează fluxurile de lucru prin automatizarea transferului de date și eliminarea proceselor manuale.

Raportare și analiză:

Sistemele Cloud ERP oferă capabilități solide de raportare și analiză. Se pot genera rapoarte predefinite și tablouri de bord personalizabile pentru a monitoriza indicatorii cheie de performanță (KPI). Funcțiile avansate de analiză permit procesarea datelor, identificarea tendințelor și modelarea predictivă, ajutând organizațiile să ia decizii informate pe baza datelor istorice și în timp real.

Securitate și conformitate:

Sistemele ERP cloud prioritizează securitatea datelor și conformitatea cu standardele din industrie. Se pot implementa măsuri precum criptarea datelor, controale de acces, autentificarea utilizatorilor și piste de audit pentru a proteja informațiile sensibile. Respectarea reglementărilor precum GDPR sau HIPAA asigură îndeplinirea cerințelor legale și a confidențialității datelor.

Scalabilitate și gestionarea resurselor:

Planificarea resurselor companiei în cloud oferă scalabilitate pentru a se adapta nevoilor în creștere ale afacerii. Organizațiile pot crește sau reduce cu ușurință resurse, cum ar fi puterea de calcul, stocarea și licențele de utilizator, în funcție de cerere. Funcțiile de gestionare a resurselor permit alocarea și utilizarea eficientă a resurselor sistemului, asigurând performanță optimă și rentabilitate.

Asistență mobilă:

Multe sisteme ERP în cloud oferă aplicații mobile sau interfețe receptive care permit utilizatorilor să acceseze sistemul și să efectueze sarcini folosind smartphone-uri sau tablete. Asistența mobilă îmbunătățește productivitatea utilizatorilor, facilitează munca de la distanță și permite accesul din mers la informații esențiale.

2-solutii-comert-online
Odată cu evoluțiile recente în cloud computing, internetul lucrurilor (IoT) și analiza datelor mari, soluțiile ERP în cloud au câștigat o popularitate semnificativă pe tot globul.

Potrivit unui raport din martie 2023 al Research and Markets, America de Nord a contribuit cheie la piața cloud ERP în 2022. Raportul dezvăluie că digitalizarea în creștere a propulsat și mai mult piața cloud ERP, care se ridică la 43,91 miliarde USD în 2023 și se preconizează că va să urce la 65,89 miliarde USD până în 2027, extinzându-se la un CAGR de 10,7%.

Furnizori proeminenți de ERP cloud

Salesforce: oferă o soluție ERP bazată pe cloud numită Salesforce ERP Cloud, care se integrează cu platforma sa de management al relațiilor cu clienții (CRM). Oferă capabilități complete pentru finanțare, gestionarea stocurilor, achiziții și gestionarea comenzilor.

Oracle NetSuite: este o soluție ERP în cloud utilizată pe scară largă, care acoperă diferite procese de afaceri, inclusiv management financiar, lanț de aprovizionare, achiziții și producție. Această soluție ERP poate fi adaptată pentru a răspunde nevoilor organizațiilor din diverse industrii și scale. Potrivit 6sense, în 2023, peste 3.700 de companii, inclusiv Accenture și Rutgers University, au început să folosească instrumentul Oracle ERP Cloud.

Workday: oferă soluții ERP bazate pe cloud pentru gestionarea finanțelor și a resurselor umane. Oferă funcționalități în planificarea financiară, contabilitate, salarizare, managementul talentelor și planificarea forței de muncă. Conform datelor din 2023 publicate de 6sense, Workday cloud ERP are o cotă de piață de 13,95%.

SAP S/4HANA Cloud: SAP oferă S/4HANA Cloud ca soluție ERP bazată pe cloud. Acesta integrează diverse funcții de afaceri, cum ar fi finanțe, achiziții, vânzări și producție, cu capabilități avansate de analiză și învățare automată. Instrumentul are o cotă de piață de 9,64% în 2023, conform 6sense.

Microsoft Dynamics 365: oferă o suită de aplicații ERP bazate pe cloud care acoperă finanțe, lanțul de aprovizionare, resursele umane și gestionarea relațiilor cu clienții. Se integrează cu alte produse Microsoft, cum ar fi Office 365 și Power Platform. Microsoft Dynamics este una dintre cele mai utilizate soluții cloud ERP, cu o cotă de piață globală de 27,11%.

solutii-erp-charisma-overview

Cum funcționează Cloud ERP?

Pasul 1: Selectare și abonament
O organizație evaluează diferiți furnizori de ERP cloud și îl selectează pe cel care se aliniază cel mai bine cerințelor sale. Un plan de abonament este ales pe baza unor factori precum numărul de utilizatori, funcționalitățile necesare și acordurile privind nivelul de servicii.

Pasul 2: Configurare
Organizația începe procesul de configurare după abonarea la serviciul ERP cloud. Aceasta implică configurarea sistemului în funcție de nevoile specifice ale organizației. Configurarea include definirea ierarhiilor organizaționale, crearea conturilor de utilizator și a rolurilor și personalizarea modulelor și fluxurilor de lucru.

Pasul 3: Migrarea datelor
Etapa este necesară numai  dacă organizația face tranziția de la un sistem ERP existent. Aceasta implică transferul de date din sistemul moștenit la ERP-ul cloud. Vânzătorul poate oferi instrumente sau îndrumări pentru a facilita acest proces de migrare, asigurându-se că datele sunt transferate cu acuratețe și în siguranță.

Pasul 4: Integrare
Sistemele cloud ERP trebuie adesea să se integreze cu alte aplicații și sisteme pe care le utilizează organizația. Integrarea permite schimbul perfect de date între ERP și alte sisteme, cum ar fi CRM, platforme de comerț electronic sau software terță parte. Interfețele de programare a aplicațiilor (API) sau conectorii sunt utilizați pentru a facilita aceste integrări, permițând sincronizarea datelor și partajarea informațiilor în timp real.

Pasul 5: Instruirea utilizatorilor
Odată ce sistemul ERP în cloud este configurat și datele sunt migrate, utilizatorilor din organizație se oferă instruire. Instruirea poate fi efectuată prin documentare, tutoriale online sau sesiuni în persoană. Scopul este de a familiariza utilizatorii cu caracteristicile și funcționalitățile sistemului cloud ERP, permițându-le să le utilizeze eficient în operațiunile lor de zi cu zi.

Pasul 6: Utilizare și gestionare continuă
Odată cu sistemul ERP în cloud pus în funcțiune, utilizatorii încep să-l folosească pentru a-și îndeplini sarcinile. Ei introduc și preiau date, generează rapoarte, gestionează procese și colaborează cu alți utilizatori. Sistemul poate fi accesat din orice locație cu o conexiune la internet, permițând lucrul de la distanță și accesul la date în timp real.

Pasul 7: Actualizări software și întreținere
Furnizorul ERP cloud este responsabil pentru întreținerea software-ului și pentru a se asigura că este actualizat. Aceasta include furnizarea de actualizări regulate, remedieri de erori, corecții de securitate și lansări de noi funcții. Vânzătorul poate programa ferestre de întreținere în timpul orelor de vârf pentru a minimiza întreruperile operațiunilor organizației.

Pasul 8: Asistență și depanare
Furnizorii cloud ERP oferă de obicei servicii de asistență pentru a rezolva problemele sau întrebările apărute în timpul utilizării sistemului. Organizațiile pot contacta echipa de asistență a furnizorului pentru asistență cu probleme tehnice, configurarea sistemului sau depanare. Asistența poate fi disponibilă prin diverse canale, cum ar fi telefonul, e-mailul sau chat online.

solutii-erp-6-1

Avantajele Cloud ERP

1. Accesibilitate și lucru la distanță

Cloud ERP permite utilizatorilor să acceseze sistemul de oriunde cu o conexiune la internet, permițând lucrul de la distanță și facilitând colaborarea între echipele dispersate geografic.

De exemplu, angajații pot accesa sistemul ERP cloud de la birourile lor de acasă, în timp ce călătoresc, sau chiar din diferite ramuri ale organizației, asigurând acces în timp real la date și comunicare fără întreruperi.

2. Scalabilitate și flexibilitate

Cloud ERP oferă scalabilitate, permițând organizațiilor să își ajusteze cu ușurință resursele în funcție de nevoile lor în continuă schimbare. Pot crește sau reduce puterea de calcul, stocarea și utilizatorii fără investiții semnificative în hardware. Această flexibilitate permite companiilor să se adapteze eficient la fluctuațiile sezoniere ale cererii, la creșterea afacerii și la schimbările organizaționale.

3. Eficiența costurilor

Cloud ERP elimină necesitatea investițiilor inițiale în licențe hardware, infrastructură și software. Organizațiile trebuie să plătească o taxă de abonament în funcție de utilizarea lor, ceea ce duce la costuri previzibile și la reducerea costului total de proprietate. De asemenea, elimină costurile continue de întreținere și modernizare serverele locale și software-ul.

De exemplu, un startup poate folosi ERP cloud pentru a lansa operațiuni fără investiții de capital semnificative. Compania se poate abona la un serviciu ERP cloud și poate plăti o taxă lunară în funcție de numărul de utilizatori și de funcționalitățile necesare, permițându-i să-și redirecționeze resursele financiare către alte aspecte ale afacerii.

4. Actualizări automate și întreținere

Vizatorii de cloud ERP gestionează actualizările software,patch-urile de securitate și sarcinile de întreținere a sistemului, asigurându-se că organizațiile au întotdeauna acces la cele mai recente funcții și îmbunătățiri . Acest lucru scutește companiile de sarcina gestionării interne a acestor sarcini.

5. Securitatea și fiabilitatea datelor

Vizatorii de cloud ERP folosesc măsuri de securitate robuste pentru a proteja datele comerciale sensibile. Ei au adesea echipe și tehnologii dedicate pentru a asigura criptarea datelor, controale de acces, copii de siguranță șirecuperare în caz de dezastru. Datele sunt stocate în centre de date extrem de sigure și redundante, oferind fiabilitate și minimizând riscul de pierdere a datelor.

 

Valorificând capacitățile tehnologiei cloud, organizațiile își pot îmbunătăți eficiența generală a afacerii prin implementarea ERP cloud. Acest lucru le dă putere să se concentreze pe activitățile lor de business de bază, maximizând în același timp beneficiile oferite de mediul cloud.
Mai mult, tehnologiile moderne precum AI și ML joacă un rol semnificativ în îmbunătățirea capacităților sistemelor ERP cloud, oferind automatizare și eficiență, capacitate de analitică predictivă și prognoză bazată pe date și securitate inteligentă cu detectarea din timp a fraudelor.

Servicii-ERP-UiPath-1

Viitorul cloud ERP oferă o promisiune imensă, deoarece organizațiile continuă să îmbrățișeze transformarea digitală. Sistemele ERP în cloud vor deveni mai inteligente, utilizând tehnologii avansate precum inteligența artificială (AI), învățarea automată (ML) și analiza predictivă pentru a automatiza sarcinile; optimizați procesele și oferiți informații pentru luarea deciziilor în cunoștință de cauză.
Integrarea cu tehnologii emergente, cum ar fi blockchain și IoT, va îmbunătăți și mai mult capacitățile ERP-ului cloud, permițând organizațiilor să realizeze procese fără întreruperi end-to-end, o eficiență mai mare și o colaborare îmbunătățită într-un ecosistem mai larg. Pe măsură ce tehnologia și inovațiile cloud continuă să avanseze, ERP-ul cloud va juca un rol central în stimularea competitivității organizațiilor.

Aplicații ERP (Planificarea resurselor întreprinderii)

Adoptați primul dvs. ERP modular, cu AI și capabilități de analiză, sau migrați de la cel existent în cloud.

Divizia BSD de Consultanta si Dezvoltare Software inovează pentru dvs.

Echipa noastră este pregătită pentru provocările oricărui proiect de dezvoltare software personalizat și dedicată să ofere soluții inovatoare.

Dezvoltare aplicații mobile

Aplicații native pentru sistemele de operare iOS și Android.

Soluții E-Commerce

Magento, OpenCart, Shopify, BigCommerce, WooCommerce.

Dezvoltare Web

Dezvoltare oricărui tip de CMS-uri, website-uri și platforme web complexe.

Consultanță, audit și implementare

Pentru strategii care funcționează.

Luați legătura cu noi

Dacă aveți întrebări referitoare la servicii de dezvoltare software personalizat, vă rugăm să completați formularul de contact, iar noi vă vom contacta în curând.
Pentru a vă putea furniza rapid informații despre preț și disponibilitate pentru proiectul dvs., vă rugăm să includeți în mesajul dvs. detalii precum buget, domeniu de activitate și termeni de livrare. Dacă nu sunteți sigur, vă rugăm să ne informați! Vom programa o convorbire telefonică și vom lucra împreună la detaliile proiectului.